Κολπικό pH
Η μικροβιακή άμυνα του κόλπου προκαλείται από την απολέπιση των κυττάρων του επιθηλίου του κολπικού βλεννογόνου και από την παραγωγή γλυκογόνου από τα κύτταρα του βλεννογόνου. Το γλυκογόνο αυτό μεταβολίζεται από τους γαλακτοβάκιλλους Lactobacillus στην κολπική χλωρίδα και μεταβολίζεται σε γαλακτικό οξύ από γαλακτική ζύμωση. Η διαδικασία αυτή είναι που δημιουργεί στην περιοχή του κόλπου ένα όξινο περιβάλλον (όξινο pH), με αντιβακτηριακή δράση, προλαμβάνοντας και εμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία και την ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών .
- Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως και της εμμηνόπαυσης, η γυναίκα έχει κολπικό pH 7, (pH ουδέτερο ή ελαφρώς αλκαλικά ή όξινα). Κατά το υπόλοιπο του γυναικείου κύκλου το κολπικό pH κυμαίνεται μεταξύ 4 και 5, που σημαίνει ότι είναι όξινο.
- Κατά την προεμμηνορροϊκή περίοδο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνεται πιο όξινο (3,8 - 4,2).
- Η εμμηνόπαυση, όπως είδαμε, σηματοδοτεί την αλλαγή του pH σε τιμές γύρω στο 7.
Μεταβολή του pH με αύξηση ή μείωση προκαλεί την εμφάνιση κολπικών ασθενειών.
Οι ορμονικοί υποδοχείς του κόλπου είναι υπεύθυνοι για την ευαισθησία που παρουσιάζει ο κόλπος στις αλλαγές που προκαλούνται στο σώμα κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου (χαμηλή απολέπιση των κυττάρων), της εμμηνόπαυσης (υψηλός βαθμός καταστροφής των κυττάρων) και κατά την εγκυμοσύνη.
Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατόν να αλλάξει η ισορροπία του pH του κόλπου, όπως για παράδειγμα εξαιτίας της χρήσης αντιβιοτικών, της χρήσης αντισυλληπτικών μεθόδων, διαφόρων ερεθιστικών ουσιών , κλπ.
Η μεταβολή του pH μπορεί να προκαλέσει μόλυνση και κολπική αποίκιση από παθογόνους μικροοργανισμούς.
Μία σωστή καθημερινή υγιεινή αποτελεί το κύριο μέσο για τη διατήρηση της ισορροπίας του pH και συμβάλλει στην αποφυγή πιθανής δυσφορίας και κολπικών μολύνσεων.